Meretei Anikó

Meretei Anikó Sydonia vagyok, 1958-ban születtem Marcaliban. Gyermekkoromat és ifjúságom éveit is ebben a somogyi kisvárosban töltöttem szüleimmel, öcsémmel és drága nagyanyámmal.

Családunkban nem én vagyok az első, aki a művészet felé kacsintgat. Édesapám a zenében lelte örömét, gyönyörűen citerázott és énekelt. A Buzsáki Hagyományőrző Együttesnek volt hosszú évekig oszlopos tagja.

Kisiskolás és gimnazista koromban is mindig szívesen rajzoltam, festegettem. Rajztanáraim biztatására elhatároztam, hogy érettségi után jelentkezem a Képzőművészeti Főiskolára.

De a szerelem másként döntött és én főiskolai hallgató helyett főállású feleség lettem. Háziasszonyi és egyéb teendőim a művészet iránti lelkesedésemet egy időre háttérbe szorították. Házasságom nem tartott sokáig, öt év után érdeklődés hiányában elváltunk.

1987-ben második férjemmel Budapestre költöztünk, a múzeumok és képtárak világába. Mivel ő is művészet rajongó volt, hosszú órákat töltöttünk Munkácsy Mihály, Paál László, Szinyei Merse Pál és Barabás Miklós képeinek társaságában. Újra feléledt bennem az alkotás vágya és megpróbáltam némelyiket lemásolni. A több-kevesebb sikerrel, eleinte vízfestékkel és temperával készült kezdeti művek családom lakásait díszítik.

Miután második házasságom is zátonyra futott, 2000-ben Balatonkeresztúrra költöztem. Izgalmas évek következtek. Festettem mindent, ami a szemem elé került, mindenféle képzés nélkül, innen-onnan felcsipegett technikai ismerettel. Küzdöttem az ecsetekkel, számomra ismeretlen olajfestékkel és vászonnal, de főleg a színkeveréssel.

Egészen 2012-ig, amikor a véletlen összehozott mesteremmel Nagy Krisztián festőművésszel, a KINVA ART Akadémia alapítójával. Számomra ekkor tárult ki a világ, itt kezdődött el igazi alkotói pályafutásom. Kiváló művész, rendkívüli felkészültséggel és türelemmel oktat.

Azóta jó barátságban vagyok a színekkel és többféle anyagot, technikát alkalmazok a képeimen. Kedvenc témám az emberábrázolás, ezen belül is a portréfestés.

Több tanfolyamot végeztem el sikeresen:

  • Festés korlátozott palettákkal.
  • A festészet anyagai.
  • Küzdelem a zöld színnel, tájképfestő tanfolyam.
  • Csendélet és portréfestés.
  • Épületek a tájban.
  • Nedves a nedvesen festés technikája.
  • Régi mesterek technikái.
  • Részt vettem egy jobb agyféltekés rajztanfolyamon és a festés mellett egyre többet rajzolok, főleg portrékat, ami újabb kihívás és egyben öröm számomra.
  • Jelenleg a pasztellfestés tudományával ismerkedek.

Keress bizalommal

Ha munkám felkeltette érdeklődését keressen bizalommal az elérhetőségeim egyikét, vagy küldjön üzenetet.